
Beate Loonstra. Fotograaf: Dorien Hein

Tom Sanderman
Locatie: Sint-Vitus kerk, Feinsum/Finkum (onder voorbehoud)
Zaal open: 15:45 | Aanvang 16:00 uur | Normaal: âŹ17,50 | Jongeren tot 20 jaar 9 âŹÂ
Drie jonge bevlogen musici die regelmatig in verschillende bezettingen met elkaar samenspelen: Tom Sanderman op saxofoon, sopraan Rianne Wilbers en harpiste Beate Loonstra. Het hypnotiserende werk Drifting van Remy Alexander brengt hen opnieuw samen en zal klinken in twee heel verschillende uitvoeringen, aangevuld met nooit eerder gehoorde werken in de combinatie van zang, saxofoon en harp van Nederlandse en buitenlandse componisten.
De compositie Drifting van Remy Alexander, bekroond met de Tera de Marez Oyens Prijs 2018, voor sopraan en sopraansaxofoon draait om het thema geheugenverlies. De tekst volgt de gedachtestroom van een persoon die zichzelf als gevolg van haar slechter wordende geheugen kwijtraakt. De zinnen worden plots afgebroken en het bewustzijn beweegt tussen het heden en de herinnering.
Tijdens dit concert vormt Drifting een tweeluik. Eerder voerden Rianne en Beate het werk al uit in de bezetting voor sopraan en harp, met de komst van Tom Sanderman wordt daar nu het origineel aan toegevoegd.
Van Alexander klinkt ook het gloednieuw stuk Soaring voor sax en sopraan. Rianne zingt Embrace, dat speciaal voor haar en elektronica werd geschreven door Anthony Fiumara en Tom en Beate voeren Façades uit van Philip Glass.
Een grote rol in het concert is weggelegd voor werken van Kate Moore met delen uit The Open Road en de cyclus âDeus Meus et Omnia & Cantico del Soleâ. Dit werk is voor het eerst geprogrammeerd in deze intieme trio setting en de Australisch-Nederlandse componiste zal zelf bij het concert aanwezig zijn.
Een concert met veel prachtige melodische lijnen.
PROGRAMMA
Remy Alexander (*1991) Drifting / Soaring (sopraan, saxofoon, tekst Remy Alexander)
Kate Moore (*1979) Deus Meus et Omnia / Cantico del Sole (sopraan, saxofoon, harp, tekst Franciscus van Assisi)
Anthony Fiumara (*1968) Embrace (sopraan, electronica)
Philip Glass (*1937) Façades (saxofoon, harp)
PAUZE
Remy Alexander (*1991) Drifting (sopraan, harp, tekst Remy Alexander)
Kate Moore (*1979) uit: The Open Road (sopraan, saxofoon, harp, tekst Walt Whitman, 1819-1892)
Lyre/We Must Not Stop Here/Whoever You Are Come Travel With Me/Journeyers/
I Will Be Honest With You/ To That Which Is Endless
Tom Sanderman is een van de meest talentvolle saxofonisten van dit moment. Hij studeerde bij Ties Mellema aan het conservatorium in Tilburg, nam in 2016 deel aan de Bang On A Can Summer Festival en won in 2015 de Jacques de Leeuw Prijs. Hij maakt onder meer deel uit van het Ensemble VONK waarmee hij ook op festival November Music en de Gaudeamus Muziekweek optrad.
Tom is regelmatig te horen op NPO Radio 4 en bij het televisieprogramma Vrije Geluiden. Als adembenemend virtuoos koestert Sanderman een hartstochtelijke liefde voor de bezwerende klanken van de minimal music van componisten die op geheel eigenzinnige wijze de hypnotische herhaling van de minimal de 21e eeuw in loodsen.
Zangeres Rianne Wilbers is een musicus die ervan houdt om uitdagingen aan te gaan en mensen aan zich te binden. Ze wordt alom geprezen om haar artistieke visie, haar bravoure en doorzettingsvermogen. Februari 2016 slaagde Rianne met Symfonie nr. 3 van GĂłrecki cum laude voor de opleiding Klassiek Zang aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Hierbij kreeg ze zangcoaching van Xenia Meijer, Maarten Koningsberger en Lucia Meeuwsen. Naast repertoire van renaissance tot hedendaags, heeft Rianne veel interesse in kamermuziek.
Als ambassadeur en pionier van de hedendaagse muziek werkt Rianne graag samen met levende componisten. Ze begeeft zich als initiator van VONK op het vlak van grensoverschrijdend nieuw repertoire. Zo heeft ze meerdere wereldpremiĂšres op haar naam staan van Mayke Nas, Gerard Beljon, Anthony Fiumara en anderen bij speelplekken als November Music, de Rotterdamse Operadagen, Huddersfield Contemporary Music Festival, Gaudeamus Muziekweek,TransitFestival en Concertgebouw Brugge. In 2019/2020 was ze geselecteerd als nieuw jong talent bij Music Hub Brabant. Waarin ze via improvisatie de grenzen opzoekt van haar stem en haar klassieke achtergrond. Rianne volgde masterclasses bij: Juliet Fraser, Claron mc Fadden, Johannette Zomer, Henk Neven e.a.
Harpiste Beate Loonstra is een muzikale duizendpoot. Van klassiek tot cross-over, van impressionisme tot improvisatie, solo en samen. Ze behaalde haar master summa cum laude aan het Utrechts Conservatorium en studeerde aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen. Ze is een veelzijdig musicus die zelf componeert, wordt geroemd om haar vertelkracht en is regelmatig te horen in de media zoals bij Podium Witteman en NPO Radio 4 als solist en in samenspel met o.a. het Metropole Orkest en Cappella Amsterdam.
De Utrechtse heeft een aantal grote projecten op haar naam staan. Zo is ze initiator van improvisatiefestival Music in the Making dat onder het motto âEen Harp onder de Riemâ komende zomer in Amsterdam een derde editie zal beleven. Hierin worden improvisatie en compositie verbonden tot âinstant composingâ waarin de verhalen van de bezoekers het startpunt vormen. Beate initieerde met haar programma âIn een ander lichtâ een nieuwe jaarlijkse Utrechtse Dodenherdenking en tourde met de muziekvoorstelling De Linie – Tussen Storm en Stilte langs forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Naast haar werk voor PakhĂ»s SOLO is Beate als docent en artistiek leider verbonden aan DUMS De Utrechtse Muziekschool.
Toegang 17,50 âŹ, tot 20 jaar 9 âŹ. Er zijn 60 plaatsen beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen is het goed je vroegtijdig aan te melden.
Ben je onverhoopt verhinderd, dan moeten annuleringen uiterlijk 24 uur voor de aanvang van het concert/activiteit doorgegeven worden, anders moet helaas de toegangsprijs alsnog worden verrekend.
Bezoekadres St. Vituskerk, Holdingawei 51, 9053LV Feinsum/Finkum.
OV bus 154 vanuit Leeuwarden / Stiens
Reserveren via de knop AANMELDEN hieronder.