Wytske Holtrop

Wytske Holtrop. Fotograaf: 漏 Marije van den Berg.

17 november, aanvang concert 20.15 u.
koffie/thee op de begane grond vanaf 19.45
Om teleurstelling te voorkomen is het zeer verstandig om vroegtijdig te reserveren via聽de knop 鈥榓anmelden鈥 hieronder.

Vrijdag 17 november zal Wytske Holtrop het programma Dialogue voor cello solo verzorgen in het Pakh没s SOLO in Stiens.

We zijn blij dat Wytske opnieuw naar Stiens komt om in het Pakh没s SOLO op te komen treden. Ze is opgeleid in o.a. Groningen, Zwolle en Brussel. Ze won diverse prijzen en is sinds vorig jaar bezig met een vervolgstudie in Gen猫ve.

Vorig jaar verzorgde ze het openingsconcert van Pakh没s SOLO. Het was een groot succes en een mooie start van onze muziekprogrammering. Het was fascinerend om haar niet alleen te horen, maar ook om haar te zien spelen. Wytske schitterde vorig jaar in haar interpretatie van de modernere stukken en we kijken daarom uit naar dit nieuwe boeiende programma waarin Wytske de dialoog aangaat met componisten uit Duitsland, Hongarije, Polen en Spanje. Deze componisten blijken op hun beurt weer op muzikale wijze in gesprek te gaan met collega鈥檚.

Het programma opent klassiek met de Cello suite no.1 van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Het is de eerste uit een serie van zes suites die Bach schreef omstreeks 1717-1723 toen hij 鈥楰apellmeister鈥 was van de muziekliefhebber Leopold von Anhalt-K枚then.

Daarna klinkt de Sonate voor cello solo van Hongaarse componist Gy枚rgy Ligeti (1923-2006). Dit is een vroeg werk van hem. Hij schreef het eerste deel, Dialogo, in 1949 voor een medestudente op wie hij heimelijk verliefd was. Deze celliste heeft het stuk nooit gespeeld. Ligeti鈥檚 werk stond in die tijd dicht bij de composities van zijn landgenoten Bart贸k en Kod谩ly. Het tweede deel, een snel Capriccio, is geschreven in 1953 op verzoek van een bekende celliste en vergt virtuositeit zoals dat ook geldt voor de Caprices van Paganini waarnaar Ligeti met zijn eigen Capriccio verwijst. De Sonate mocht onder het communistisch bewind niet uitgevoerd worden. Inmiddels is het een zeer gewaardeerd stuk dat regelmatig wordt uitgevoerd.

Het stuk Per Slava (1986) van de Poolse componist Krzysztof Penderecki (geb. 1933) is opgedragen aan de cellist Mstislav Rostropovich. De eerste noten B-A-C-H zijn een soort muzikaal cryptogram. Het stuk kent geen maatstrepen. De musicus heeft dus een grote vrijheid bij de interpretatie van het stuk en kan daarmee聽 zelf een significante bijdrage leveren aan het stuk.

In het eerste deel van de Suite voor cello solo (1926) van de Spaanse componist Gaspar Cassad贸 (1897-1966) komen fragmenten voor uit een compositie voor cello van de Hongaarse componist Kod谩ly dat enkele jaren eerder verscheen, en uit de beroemde fluit solo van het ballet Daphnis et Chlo茅 van Maurice Ravel. De Sardana is een traditionele Catalaanse dans.

Tot slot de virtuoze Flamenco van de Spaanse componist Rogelio Huguet y Tagell (1881-1956), een stuk dat zowel speler als luisteraar volledig in de ban houdt.

Een uitgebreid CV is te vinden op de website van Wytske Holtrop: http://www.wytskeholtrop.com

Toegang 15 鈧 (incl. koffie/thee vooraf en glaasje na), beneden 18 jaar 鈧 8. Er zijn 35 plaatsen beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen is het goed u vroegtijdig aan te melden via聽de knop ‘aanmelden‘ hieronder.
Uw reservering is compleet na ontvangst van uw betaling op bankrek. NL 66 ABNA 0447 0342 51 t.n.v. W.H. van聽聽Riemsdijk o.v.v.聽Wytske Holtrop
In het pand is een lift. Er is beperkt toegang voor rolstoelen en men kan gebruik maken van de aanwezige rolstoel.聽

Bezoekadres Pakh没s SOLO: Smelbr锚ge 9, 9051BH Stiens

Data en tijden

  • 17 November 2017
    • 20:15 鈥 21:15 (4 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden