Beate Loonstra bij de Mozes en Aäronkerk, Amsterdam. Fotograaf: Winne Willems

Beate Loonstra bij de Mozes en Aäronkerk, Amsterdam. Fotograaf: Winne Willems

Locatie: Pakhûs SOLO, Smelbrêge 9, Stiens

Zaal open: 15:45 | Aanvang 16:00 uur | Normaal: €17,50 | Jongeren tot 20 jaar 9 € |

Dit seizoen is voor ons nu de 5e keer dat we met veel plezier concerten organiseren. Door de regels in verband met corona zal dit jubileumseizoen wat anders verlopen dan we ons hadden voorgesteld. Tot nu toe gingen we er van uit dat we dit seizoen alle concerten in het kerkje in Finkum/Feinsum zouden organiseren op zondagmiddagen. De reden is dat daar, rekening houdend met corona afstand, toch ca. 40 mensen het concert kunnen bijwonen. Dit nieuwe programma is inmiddels op hoofdlijnen bekend.
Inmiddels hebben we besloten om het seizoen te openen met een extra speciaal concert in ons eigen Pakhûs. Dit concert zal plaats vinden op zondag 20 september aanvang 16:00 uur. Het zaaltje in corona opstelling ziet er nog steeds intiem en goed uit, alleen is de capaciteit door de 1,5 meter maatregel slechts ca. 15 mensen. Als u dit speciale concert wilt bijwonen is het verstandig om vroeg te reserveren. We zullen geen hapjes of drankjes kunnen aanbieden omdat het dan vrijwel onmogelijk is om rekening te houden met 1,5 meter afstand. 

We hebben de harpiste Beate Loonstra gevraagd om dit speciale openingsconcert van dit jubileumseizoen te verzorgen. We volgen Beate al vanaf 2017 en ze heeft al drie keer eerder bij ons succesvolle programma’s verzorgd. Harpiste Beate Loonstra is een veelzijdige zeer actieve musicus. We hoorden haar voor het eerst in Wageningen waar ze solist was samen met een koor. Ze was ook soliste bij het zeer succesvolle stuk Planctus Cygni van de Nederlandse componist Gerard Beljon dat vorig jaar in première ging tijdens het Gregoriaans festival (Den Bosch) en ze trad op in het Orgelpark in Amsterdam samen met organist Gonny van der Maten met het stuk Twilight van de Nederlandse componist Ad Wammes. Deze componist heeft ook een solo stuk voor haar geschreven. 

Recent profileert ze zich door bijzondere projecten waarin de harp, muziek en inspiratie door en voor anderen de hoofdrol spelen. Ze nam als reactie op de corona problematiek het succesvolle initiatief om 70-plussers gratis via internet een muziekinstrument te leren bespelen. Met de Dodenherdenking dit jaar trad ze solo op bij een indrukwekkende herdenking die plaats vond op Fort Lunetten. Dit zeer bijzondere programma was alleen life via internet te volgen. 

Haar meest recente initiatief is Music in the Making, een Harp onder de Riem. De hele maand juli was ze elke middag elke dag van de week aanwezig in de Mozes en Aäronkerk op het Waterlooplein in Amsterdam waar mensen binnen konden lopen en hun persoonlijke verhaal konden vertellen. Op basis daarvan speelde Beate een improvisatie voor deze persoon. Al deze korte stukken vormen de basis voor een groter stuk dat op het slotconcert is uitgevoerd. Wij hebben ook ons verhaal verteld en waren geroerd door haar muzikale interpretatie. De componisten Gerard Beljon, Ad Wammes , Oene van Geel en de Australisch-Nederlandse componiste Kate Moore waren uitgenodigd om bij zo’n sessie in de Mozes en Aäronkerk aanwezig te zijn. Hetzelfde gold voor de sopraan Rianne Wilbers, met wie ze ook in het Pakhûs optrad, en de 2e violist van het Metropole orkest Herman van Haaren. 

Beate ziet muziek als verbindend middel om te kunnen komen tot een hoopvol geluid voor iedereen. Zij heeft van ons Carte Blanche gekregen om het openingsconcert te verzorgen van ons Jubileumseizoen in Pakhûs SOLO. Het aantal plaatsten is zeer beperkt, dus aarzel niet om vroeg te reserveren.

Beate kreeg ‘Carte Blanche’ en heeft ons een korte tekst toegestuurd die we graag met jullie delen.

Daarin doet ze een speciaal verzoek:

‘Hieronder volgt een tweedelige tekst; de eerste helft is een globale toelichting op het thema Fier! In de eerste helft van het programma zal ik dat persoonlijker maken. In de tweede helft van het programma wil ik, gezien de intieme sfeer, alle luisteraars centraal stellen. Daarover het tweede deel van de tekst. 

 
Fier
Waar kom jij vandaan? Muziek gaat over tijd. Over herkomst. Beleving en tijdsbeleving. Over beweging en ontwikkeling. Stilte. Wat is er gebeurd, waar gaat het naar toe, waar sta je nu. Muziek biedt ook uitkomst.
Iedereen voegt iets toe en ieder verhaal doet er toe. In een nieuwe compositie wordt ook jouw verhaal onderdeel van het geheel. Wat breng jij mee?
 
Graag nodig ik je uit om na te denken over de vraag ‘Waar kom jij vandaan, wat breng jij mee?’. Het antwoord kan van alles zijn; een plek, een gebeurtenis die je gevormd heeft, een uitspraak die je geraakt heeft of de weg die je hebt afgelegd – letterlijk of figuurlijk, vandaag of lang geleden. Je antwoord kan lang zijn of heel kort. Schrijf je reactie thuis duidelijk en anoniem op een briefje, neem het mee en lever dit bij binnenkomst in bij de gastvrouw of -heer. Alle verhalen zullen zelfstandig worden verklankt en tezamen weergegeven in een nieuwe compositie. Ik verheug me erop je zondag te ontmoeten en voor je te spelen!
 
Hartelijke groeten,
Beate

Een uitgebreid CV is te vinden op de websites www.beateloonstra.nl 

Toegang 17,50 €, tot 20 jaar € 9. Er zijn slechts 15 plaatsen beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen is het goed je vroegtijdig aan te melden. Wil je met meer mensen komen, dan ben je i.v.m. Covid-19 verplicht om je apart met het eigen e-mail adres aan te melden wanneer je niet tot eenzelfde huishouden hoort. Betaling moet vooraf door het verschuldigde bedrag over te boeken op bankrek. NL 66 ABNA 0447 0342 51 t.n.v. W.H. van Riemsdijk o.v.v. Loonstra. Kaartjes liggen bij binnenkomst klaar. Ben je onverhoopt verhinderd, dan moeten annuleringen uiterlijk 24 uur voor de aanvang van het concert/activiteit doorgegeven worden, anders moet helaas de toegangsprijs alsnog worden verrekend. In het pand is een lift. Er is beperkt toegang voor rolstoelen en men kan gebruik maken van de aanwezige rolstoel. 

Wij houden ons aan de regels van het RIVM i.v.m. Covid-19 en verwachten dit ook van de bezoekers. Als je je niet lekker voelt of verkouden bent, blijf je thuis. Bij binnenkomst wordt de zaal vanaf het podium opgevuld. Bij het weggaan gaan degenen die achteraan zitten het eerste naar buiten en de anderen sluiten aan, steeds op 1,5 m. 

Reserveren via de knop ‘Aanmelden’ hieronder.

Data en tijden

  • 20 September 2020
    • 16:00 – 17:00 (0 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden