14 mei 2017, aanvang concert 15.00 u. 
Locatie: St. Vituskerk, Pieter Jellessingel, Stiens
Reserveren via de knop ‘aanmelden’ hieronder. 

Catalina Vicens. Foto: © Martin Chang

Catalina Vicens. Foto: © Martin Chang

Samen met de internationaal vermaarde Chileense organiste en percussioniste, Catalina Vicens, voert Super Librum, bestaande uit Marian van der Heide (sopraan) en Jankees Braaksma (blokfluit, portatief en middeleeuws orgel) een bijzonder programma uit in de St. Vituskerk van Stiens. Zij spelen muziek uit de twaalfde tot en met de vijftiende eeuw. De prachtige St. Vitus kerk is een passende locatie voor deze muziek omdat de kerk dateert uit de twaalfde eeuw en een goede akoestiek heeft.

De titel van dit concert komt uit een geschrift uit ca. 1100, dat gaat over een toen nieuwe stijl van muziek maken, waarbij improvisatie van delen van de muziek van belang is.

Super Librum

Het muziekgezelschap Super Librum oefent in de kerk van Marsum met hun eigen gemaakt orgel dat met door mensen bediende blaasbalgen wordt aangedreven. Foto: © Omke Oudeman

Er valt voor het publiek tijdens het concert veel te zien, te beluisteren en te genieten: gespeeld wordt op een spectaculair middeleeuws orgel en carillon die gereconstrueerd zijn naar een afbeelding uit een dertiende-eeuws psalmenboek, een klein orgel naar een afbeelding uit de vijftiende eeuw in de St. Petronio kathedraal van Bologna, twee portatief (schoot) orgeltjes en blokfluit. De orgels en het middeleeuwse carillon zijn gebouwd door de bekende orgelbouwer Winold van der Putten.

De musici presenteren een verrassend programma: er klinkt niet alleen muziek uit de periode waarin de instrumenten zijn ontwikkeld, maar er wordt ook in ‘hedendaagse’ stijl ‘super librum’ gespeeld (geïmproviseerd), zie http://www.superlibrum.nl/ . De improvisatie in de muziek staat tegenwoordig bij verschillende muziekstijlen weer meer in de belangstelling. In de middeleeuwen was men echter al gewend aan een zekere mate van improvisatie vrijheid. Dit is dus ook een onderdeel van de uitvoeringspraktijk van middeleeuwse muziek.

Catalina Vicens heeft een ongelooflijk gevoel voor ritmiek en de klank van diverse oude muziekinstrumenten. Catalina beheerst niet alleen het spel op middeleeuwse orgeltjes als geen ander, ze bespeelt ook het klavecimbel en diverse percussie (klein slagwerk) instrumenten. Ze heeft zich verdiept in Iraanse percussie muziek en naast oude muziek ook in hedendaagse muziek.

Stinze Stiens/Pakhûs SOLO is zeer verheugd en trots dat Catalina Vicens, mede dankzij een bijdrage van de Boelstra Olivier Stichting een bijdrage kan en wil geven aan dit concert. Het concert biedt een unieke kans om kennis te maken met Super Librum en de veelzijdigheid van Catalina Vicens die haar publiek als geen ander weet te boeien.

Het loont de moeite  om haar volledige en indrukwekkende cv op haar website te bekijken: https://www.catalinavicens.com

Het volledige programma is te lezen op: https://stinze-stiens.nl/nieuws/pakhus-actueel/

Reserveren via de knop ‘aanmelden’ hieronder.
Toegangskaarten: € 17,50 bij reservering/betaling vooraf. € 20,— aan de zaal. Jongeren onder de 18 jaar: € 8,— 

Uw reservering is compleet na ontvangst van uw betaling op bankrek. NL66 ABNA 0447 0342 51 t.n.v. W.H. van  Riemsdijk o.v.v. Super Librum

Data en tijden

  • 14 May 2017
    • 15:00 – 17:00 (172 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden