Ayttablomkes of Winterakonieten en Sneeuwklokjes Stinze Stiens.

Ayttablomkes of Winterakonieten en Sneeuwklokjes in volle bloei bij Stinze Stiens.

zondagmiddag 17 februari

12.45 – 13.00 u. ontvangst met koffie/thee en iets erbij in het Pakhûs SOLO (Smelbrêge 9, Stiens)
13.00 – 14.00 u. ‘praatsje’ ‘OndersteBoven van Stinzenflora’, over beheer en behoud stinzenflora en over de Vlaskamptún, aansluitend stinzenstruin door de tuin.
Toegang € 6,50 (incl. koffie/thee). Donateurs Nederlandse Tuinenstichting gratis op vertoon van lidmaatschapskaart.
14.00 u. – 16.00 u. ‘Open tuin’ (Smelbrêge 6, Stiens), Toegang gratis.
N.B. De tuin heeft 19e-eeuwse zandpaden. Geschikt schoeisel is aan te bevelen. De ervaring is dat de paden deels begaanbaar zijn met een rollator. Ze zijn helaas niet geschikt voor een rolstoel.

Het stinzenflora seizoen gaat prachtig van start. De zon gaat dit weekend volop schijnen. Stinze Stiens bij het Doktershûs (Smelbrêge 6, Stiens) opent daarom op zondagmiddag 17 februari de tuin. Dit jaar staat is het thema ‘OndersteBoven van Stinzenplanten’. In het Pakhûs SOLO halen de eigenaren het onderste van de stinzenplanten naar boven. Hoe zorgen we ervoor dat we kunnen genieten van de vroege voorjaarsbloeiers. Wat is bokashi en wanneer strooi je compost of wat is  compostthee nou weer? Ook vertellen ze over de ‘Vlaskamptún’ gevolgd door een stinzenstruin door de tuin. 

De Ayttablomkes of Winterakonieten en Sneeuwklokken zijn nu op hun mooist en de Krokussen beginnen al te kleuren. Enkelen staan open en met een beetje warmte kunnen de hommels en bijen ze hopelijk vinden. Ook vragen mooie andere details aandacht zoals de mooie bladnerven van de Italiaanse aronskelk. En wie goed kijkt ziet allerlei groene sprietjes boven komen van de Knikkende en Gewone vogelmelk, en van de Boshyacinten. Het is een mooi moment om op stinzenstruin te gaan.

Vergeet op je stinzenstruin je verrekijker niet dan kunt je de bloemen mooi in detail bekijken vanaf het wandelpad. En met je zelfgemaakte foto’s kun je thuis nog eens nagenieten.

En wil je er in de nabije omgeving een ‘stinzenflora-dagje-uit’ van maken dan hierbij nog een suggesties. De Vlaskamptuin bij het Doktershûs ligt vlak bij de St. Vituskerk waar de Winterakonieten op het kerkhof mooi bloeien, de Sneeuwklokjes opengaan, de Krokussen kleuren en zelfs de Oosterse sterhyacint bij de entrée al hun blauwe bloempjes openen. En in het nabijgelegen Grand Café De Smalle Brug ben je welkom om je op te warmen met een drankje of gerecht uit hun goede keuken.

En wil je nog verder op pad? De Stinzenflora-monitor geeft informatie over welke stinzenplanten waar bloeien en wanneer ze het mooist zijn. Meer informatie over de bloei op de 9 historische stinzenflora-terreinen, kijk dan op: www.stinzenflora-monitor.nl 

Sneeuwklokken en Ayttablomkes of Winterakonieten bij Stinze Stiens

Sneeuwklokken en Ayttablomkes of Winterakonieten bij Stinze Stiens.