Wilde narcis bij Stinze Stiens.

Wilde narcis bij Stinze Stiens.

Dit jaar is een bijzonder jaar. De natuur doet het dit jaar heel langzaam aan. De tweede fase van de bloei van de stinzenplanten is nu pas ingegaan, bijna 2 weken later dan andere jaren. Stinze Stiens bij het Doktershûs (Smelbrêge 6, Stiens) opent daarom op zaterdagmiddag 7 april van 13.00 u. – 16.00 u. de tuin (toegang gratis).

Na de Winterakonieten, Sneeuwklokken en Krokussen kun je nu genieten van de Holwortel en nog meer voorjaarsbloeiers. De Hondstand, een bijzonder plantje dat bij een sprankje zon de bloemblaadjes omhoog krult, staat in bloei. En onder de vruchtboom kleurt de Oosterse sterhyacint mooi blauw.  De Bosanemoon met haar witte sterren laat zich zien en de Wilde narcis bloeit mooi met haar zachtgele klokken. Nu vragen ook mooie details aandacht zoals het fraai gevlekte blad van de Gevlekte aronskelk en de mooie bladnerven van de Italiaanse aronskelk. Het is een mooi moment om op stinzenstruin te gaan.

Vergeet op je stinzenstruin je verrekijker niet dan kunt je de bloemen mooi in detail bekijken vanaf het wandelpad. En neem ook je fototoestel mee zodat je met je zelfgemaakte foto’s thuis nog eens kunt  nagenieten.

En wilt je er in de nabije omgeving een ‘stinzenflora-dagje-uit’ van maken dan hierbij nog enkele suggesties. De Vlaskamptuin bij het Doktershûs ligt vlak bij de St. Vituskerk waar de Holwortel om en op het kerkhof mooi bloeit evenals de Oosterse sterhyacint.
Ook kun je om 10 u. ’s morgens deelnemen aan een rondleiding op Martenastate in Koarnjum met aansluitend een brunch (info en reserveren: www.grienfestival.nl) en op Dekema State in Jelsum rondstruinen en de state bezoeken (info openingstijden en prijzen www.dekemastate.nl)

Meer informatie over bezoek aan en over de bloei op de 10 historische stinzenflora-terreinen die meedoen aan de Stinzenflora-monitor, kijk dan op: www.stinzenflora-monitor.nl