Holwortel, op de achtergrond Kievitsbloemen en Zomerklokken bij StinzenStiens.

Holwortel, op de achtergrond Kievitsbloemen en Zomerklokken bij StinzenStiens.

Bij de start van de nationale museumweek opent Stinze Stiens (tuin bij het Doktershûs, Smelbrêge 6, Stiens) de tuin voor een Stinzenstruin: zondag 17 april van 13.30 uur – 16.00 uur.

De nationale museumweek staat in het teken van ‘ons echte goud’. Dit is symbolisch voor al het moois dat in musea te zien en te beleven is. Friesland is bekend vanwege de stinzenflora, de vroege voorjaarsbloeiers. Op diverse landgoederen, in tuinen bij de huizen van notabelen, en in parken wordt dit natuurlijke ‘Friese goud’ gekoesterd.

Na de Winterakonieten, Sneeuwklokken en Krokussen is nu de volgende fase aangebroken. De Holwortel is op zijn mooist, de Knikkende vogelmelk laat haar bloemen zien en de Bostulp wiegt in volle bloei prachtig in de wind. De Bosanemoon met haar witte sterren en de Gele anemoon mengen zich daartussen. Met de Kievitsbloemen en Zomerklokken erbij ademt de tuin het voorjaar. Het is een perfect moment om op stinzenstruin te gaan.

En wist u dat bij Stinze Stiens ook veel historische narcissen groeien en bloeien?

Orange Phoenix. Historische narcis geregistreerd voor 1731.

Orange Phoenix. Historische narcis geregistreerd voor 1731. Ook wel Narcissus Aurantius plenus genoemd. In de volksmond bekend als ‘Eggs and Bacon’.

Vergeet op uw stinzenstruin uw verrekijker niet dan kunt u de bloemen mooi in detail bekijken vanaf het wandelpad. En met uw zelfgemaakte foto’s kunt u thuis nog eens nagenieten.

Meer informatie over de bloei op deze locatie en andere stinzenflora-terreinen: https://stinze-stiens.nl/nieuws/stinzenflora-kalender/