Wilde hyacint en Driekantig look bij Stinze Stiens

Wilde hyacint en Driekantig look bij Stinze Stiens

Op 30 april heeft Stinze Stiens weer een stinzenflora-activiteit in het Pakhûs SOLO en de tuin. Een tuin met stinzenplanten ondergaat in het voorjaarsseizoen een permanente metamorfose. In de vroege lente is de tuin van Stinze Stiens bedekt met meanderende ‘rivieren’ van Sneeuwklokjes, paarse tapijten van de Bonte krokus en gele accenten van de Winterakoniet. De Lenteklokken spelen daartussen door. Daarna kleurt de tuin roze van de Holwortel en langzaamaan beginnen ook de Zomerklokken en de Kievitsbloemen, terwijl het blauw van de Sterhyacint ook nog goed te zien is.

Sinds dit jaar is Stinze Stiens een mooie groep oranje Keizerskronen rijker op de plek waar vroeger het met riet gedekte tuinhuis stond en genoten kon worden van mooie zonsondergangen. Misschien zijn deze op 30 april nog te zien. Ook bloeit in april de ranke gele Bostulp die wij de ‘Keningin fan de stinzeblomkes’ noemen. Dit jaar is de tweede helft van het voorjaar relatief warm en laten de ‘late bloeiers’ zich ca. 14 dagen eerder zien dan normaal. Tot de late bloeiers behoren ook, het Driekantig look, de Daslook en de Boshyacint. Intussen komt ook het Fluitenkruid boven en de Dagkoekoeksbloem. Deze horen bij dit type stinzenplantentuinen, waar het ‘wild tuinieren’ is. Ook de vruchtbomen komen in deze periode tot bloei.

Op de derde ‘Open tuindag’ op 30 april kunt u om 13.00 u. luisteren naar een ‘Praatsje’  in het Pakhûs SOLO (toegang € 5 pp. incl. koffie/thee en iets erbij, max. 35 personen) en aansluitend is er een stinzenstruin door de tuin. Aanmelden is niet nodig maar het is wel raadzaam op tijd te komen. In het pand is een lift aanwezig. Het is beperkt toegankelijk voor rolstoelen. Van 14.00 – 16.00 u. is de tuin ook voor anderen open en is de toegang gratis.
De tuin heeft negentiende-eeuwse zandpaden. De paden zijn smal en in het algemeen wel toegankelijk voor mensen met een rollator. Voor een rolstoel zijn ze minder geschikt.

Verder kunnen gedurende het stinzenflora-seizoen op afspraak groepen (vanaf 8 personen) de tuin bezoeken. Aanmelding via: stinze.stiens@icloud.com. Programma: ontvangst met koffie/thee en iets erbij in het Pakhûs SOLO en een ‘Praatsje oer stinzenblomkes en de Vlaskamptún’, met stinzenstruin door de tuin. Toegang: € 5 pp. incl. koffie/thee en iets erbij.
Voor gegevens zie: https://stinze-stiens.nl/nieuws/pakhus-actueel/
Wilt u uw bezoek combineren met een kijkje op andere locaties dan kunt u op de kalender van de Stinzenflora-monitor wekelijks zien welke stinzenplanten waar bloeien op verschillende landgoederen en in parktuinen in Fryslân, en ook een in Gelderland.

Bezoekadres Pakhûs SOLO: Smelbrêge 9, Stiens
Bezoekadres Stinze Stiens: Smelbrêge 6, Stiens