Scordatura Ensemble

Scordatura Ensemble. Fotograaf © Charles van Gelder. Ontwerp: LokaalWerk

Locatie: Sint Vituskerk, Holdingawei 51 Finkum
Zaal open: 14.45 uur | Aanvang: 15.00 uur | Normaal: €19,50 | Tot 20 jaar: €10,00
Dit concert heeft een korte pauze

Wonderlijke instrumenten voor grensverleggende muziek. Om zijn muzikale kleurenpalet te verbreden had de Amerikaanse componist Harry Partch in de 20e eeuw niet-bestaande instrumenten nodig. Het Amsterdam Partch Project bouwde deze instrumenten opnieuw. Op zondagmiddag 5 februari brengt het Scordatura Ensemble ze mee naar Finkum voor het concert Tonality Flux.Harry Partch (1901-1974) was een eigenzinnig componist en instrumentenbouwer die leefde aan de westkust van Amerika. Aanvankelijk was hij altviolist en pianist, maar toen hij begon te componeren voelde hij steeds meer dat de westerse toonladder te beperkt was voor het muzikale kleurenpalet waarnaar hij op zoek was. Hij werd geïnspireerd door de natuurwetten van harmonie en intervallen en las boeken van Hermann von Helmholtz, een natuurkundige die schreef over de essentie van geluid. Tevens verdiepte hij zich in de Oude Grieken en hun toonladders. 

Hierdoor aangemoedigd besloot Partch speciale instrumenten in 43-toonsstemming te bouwen en daar muziek voor te schrijven. Door het creëren van kleinere toonsafstanden ontstaat het fenomeen microtonaliteit. De term tonality flux gebruikte Partch voor het moduleren in deze zeer kleine stapjes. Uitvoeringen van Partch’ muziek zijn zeldzaam, aangezien het juiste instrumentarium hiervoor een noodzaak is. Sinds 2002 heeft het Amsterdam Partch Project, o.a. bestaande uit de leden van het Scordatura Ensemble, zich intensief gewijd aan de reconstructie van deze muziek middels de bouw van de benodigde instrumenten. 

Op een gewone zondagmiddag klinken in de Vituskerk van Finkum zo de aangepaste altviool, diverse omgebouwde gitaren, de getrainde menselijke stem en de chromelodeon; een aangepast traporgel. Hieruit klinken tijdens het programma Tonality Flux koraalachtige akkoorden met een unieke microtonale kleurenrijkdom.

Het Scordatura Ensemble bestaat uit altvioliste Elisabeth Smalt (tevens artistiek leider), performer Chris Rainier (tevens researcher) en toetsenist Reinier van Houdt. Het ensemble voert avontuurlijke muziek uit van hedendaagse componisten en is gespecialiseerd in ongebruikelijke stemmingen en microtonaliteit. Tijdens dit concert klinken werken uit de periode 1930-1950: wonderbaarlijk intieme muziek in rijke klankkleuren, meeslepend en verhalend.

Programma:
Werken van Harry Partch (1901-1974)
* December 42 (1942)
* Progressions within One Octave (1942)
* By The Rivers Of Babylon (1932)
* Liederen uit Seventeen Lyrics by Li Po (1930-33)
* Two Studies on Ancient Greek Scales:  Archytas’ Enharmonic,  Olympos’ Pentatonic (1946)

https://trioscordatura.wordpress.com

Bezoekadres: Holdingawei 51, Finkum
Gratis parkeren.
Het drankje in de pauze is bij het concertkaartje inbegrepen.

Tickets via de knop hieronder.

Tickets