Michela Amici ©Alex Schroder

Michela Amici. Fotograaf: ©Alex Schroder

Locatie: Podium Pakhûs SOLO, Stiens
Zaal open: 19.45 uur | Aanvang: 20.15 uur | Normaal: €19,50 | Tot 20 jaar €10,00
Dit concert heeft geen pauze.

Vorig seizoen was Michela Amici voor het eerst te gast bij Podium Pakhûs SOLO. Ze speelde toen op haar barokharp in een programma samen met zangeres Elisa de Toffol. Dat Amici een veelzijdig musicus is, bewijst zij dit maal met een soloprogramma vol splinternieuw werk voor de harp.

De composities zijn geschreven in de ‘Nieuwe Noten’ competitie: een traject waarin jonge componisten worden uitgenodigd om stukken in te sturen voor een uitverkoren musicus, georganiseerd door het Grachtenfestival Amsterdam, Gaudeamus Utrecht en November Music Den Bosch. Resultaten van deze Nieuwe Noten competitie waren eerder bij Podium Pakhûs SOLO te beluisteren tijdens een concert van contrabassist James Oesi. Dit jaar schreven componisten nieuw werk voor Michela Amici: uit alle inzendingen koos zij vijf stukken uit. 

Het stuk Tableau Vivant van Leslee Smucker is gebaseerd op drie inspiratiebronnen, de “Chanson de Bilitis” van Debussy, de Griekse oudheid en dichteres Saffo, en het werk van Harry Partch. Het stuk zit vol met theatrale elementen waarbij de fragmentatie en stiltes centraal staan. Leslee creëert een sprekend instrument door middel van bijstaande harpen. 

The Bow Says van Roché van Tiddens is geïnspireerd op traditionele “isiXosa” muziek uit Zuid-Afrika, muziek die oorspronkelijk op de éénsnarige Bow werd gespeeld. Alienata van Alice Hoi-Ching Yeung is gecomponeerd na een periode van persoonlijke vervreemding. Door het accepteren van de situatie ontstond er ruimte om schoonheid op te merken.

Perspectives on “Plum-blossom” door Eric Ho-Chi So heeft zijn oorsprong in “Three stanzas of plum-blossom”, een traidionele melodie voor het Chinese zevensnarige instrument Gugin. Het geluid van de Gugin is zacht, met nadruk op de beweging in het spel wanneer deze bespeeld wordt door de vingers van de uitvoerder die over de snaren tokkelen en glijden. Eric Ho-Chi So deconstrueerde de melodie door middel van ritmische patronen, waardoor er een nieuw perspectief ontstaat op een melodie die lang authentiek en representatief was voor de Chinese cultuur. 

Net als in de ‘Nieuwe Noten’ voor bassist James Oesi is wederom werk geselecteerd van componist Boris Bezemer. Bezemer schreef Harp Piece for pedal harp. Op zaterdagmiddag 24 september is Bezemer te gast bij Pakhûs SOLO voor een Meet & Greet. Hierin zal hij meer over zijn composities en werkwijze vertellen. Lyre van Kate Moore en Thin Air van Calliope Tsoupaki maken het programma van Michela Amici compleet.

Het repertoire van Michela Amici gaat van barokmuziek tot aan gloednieuwe hedendaagse muziek. Ze is actief als soliste en in allerlei ensembles waaronder het Harp Sirens ensemble (harp-sextet) en trio Amici (harp, slagwerk en contrabas). Zij houdt van theatrale en ruimtelijke aspecten in de muziek en haar inspiratiebron ligt vaak in de architectuur en scenografie. Recent trad Amici o.a. op bij het Dutch Harp Festival, Gaudeamus, Dag in de Branding waar zij in 2022 artist in residence was, November Music, Grachtenfestival, Opera Forward Festival, Nieuwe Noten Amsterdam, Kasteelconcerten en op NPO Radio4. 

Michela Amici behaalde haar masters cum laude aan het Conservatorium G. Rossini van Pesaro in Italië, en voltooide in 2018 een masterspecialisatie in “new audiences and innovation practices” aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ernestine Stoop. Bij Christina Pluhar specialiseerde zij zich in historische uitvoeringspraktijk. In juni 2022 bracht Amici haar debuutalbum uit samen met mezzo sopraan Gergia Burashko.

www.michela-amici.com

Programma
Boris Bezemer (*1992) Harp Piece for pedal harp (2022) *
Kate Moore (*1979) Lyre from The Open Road for pedal harp (2008)
Leslee Smucker (*1986) Tableau Vivant for bray harp, electronics and transduced pedal harp (2022) *
Roché van Tiddens The Bow Says… for bray harp and electronics (2022) *
Alice Hoi-ching Yeung (*2002) Alienata for pedal harp (2022) *
Calliope Tsoupaki (*1963) Thin Air for pedal harp (2020)
Eric Ho-chi So Perspectives on “Plum-blossom” for pedal harp (2022) *

*Nieuwe Noten competitie

Het programma duurt 60 minuten. Er is koffie/thee vooraf en een drankje na afloop.
Bezoekadres: Smelbrêge 9, Stiens

OV bus 154 vanuit Leeuwarden / Stiens
Parkeren in Stiens is gratis.

Reserveren via de knop AANMELDEN hieronder.