Matthijs Koene (panfluit), Raphaël Simon (percussie). Fotograaf: Alexandre Legaud.

Matthijs Koene (panfluit), Raphaël Simon (percussie). Fotograaf: Alexandre Legaud. Ontwerp affiche: LokaalWerk

Locatie: Sint Vituskerk, Holdingawei 51 Finkum
Zaal open: 14.45 uur | Aanvang: 15.00 uur | Normaal: €19,50 | Tot 20 jaar: €10,00
Dit concert heeft een korte pauze

Nederlands meest grensverleggende panfluitist Matthijs Koene en de veelzijdige Franse percussionist Raphaël Simon spelen miniaturen voor panfluit en percussie (o.a. marimba, udu en darbuka). De titel verwijst naar het werk van Emmanuel Séjourné. Hameau is een kleine, knusse (woon)plaats. Met diverse wereldpremières is Le Groove du Hameau een programma waar elke nieuwsgierige luisteraar zich thuis zal voelen. Panfluitist Matthijs Koene en percussionist Raphaël Simon: vooruitstrevende musici die opgeteld al honderden composities in première brachten. Enkele jaren geleden ontmoetten zij elkaar op de stoep van het Muziekgebouw in Amsterdam. Ze bleven in contact via Facebook en al snel ontstonden plannen om als duo te musiceren.

De vuurdoop vond twee jaar geleden plaats in Normandië waar Simon woont, werkt en artistiek leider is van cultureel centrum Hameau Fleuri. Een succesvolle combinatie zo bleek, die ook componisten niet ontgaat. Want dat is het mooiste aan de samenwerking, aldus Koene: alle uitzonderlijke componisten die bereid zijn voor het duo te schrijven. Zij brengen nu een levendig programma bij Pakhûs SOLO met meerdere wereldpremières.

Het programma bestaat uit een divers pallet van een 13-tal componisten. De oudste 88, de jongste slechts 20 jaar. Hen werd gevraagd om een miniatuur te schrijven voor panfluit en percussie. Het levert een heel afwisselend programma op met veel verschillende instrumenten. Naast de bijzondere metalen panfluit van orgelbouwer Flentrop die Koene bespeelt (ontwikkeld samen met het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds), klinken onder andere de marimba, darbuka en een udu.

De meeste componisten zijn van Franse komaf (Philippe Boivin, Jean-Christophe Marti) en hebben zelf een achtergrond als percussionist (Christian Hamouy, oud-docent van Simon). Sommige schrijven heel sferisch of melodisch (Eric Sammut, prijswinnende componist Christophe Julien, bekend vanwege zijn filmmuziek) andere juist heel ritmisch met veel klankeffecten (Luca Antignani, David Hudry). Speciaal voor dit programma werd samengewerkt met het Koninklijk Conservatorium Den Haag. De compositieklas onder leiding van Martijn Padding en Calliope Tsoupakis – wiens werken regelmatig bij Pakhûs SOLO te beluisteren zijn – werd uitgenodigd om ook een miniatuur te schrijven. Zo maken we naast grote namen als Emmanuel Séjourné en David Hudry (winnaar van o.a. een prestigieuze Young Composers Prize) kennis met muziek van Jasper de Bock, Maarten Bauer en Livia Malossi Bottignole.

Het programma dankt zijn titel aan de gelijknamige compositie van Emmanuel Séjourné. Hameau is een woord voor een knusse, kleine (woon)plaats. Dit concert heeft een korte pauze waarin een drankje zal worden geserveerd. Het belooft een zeer gevarieerde en boeiende middag te worden, waar iedere nieuwsgierige luisteraar zich thuis zal voelen.

Matthijs Koene (1977) wordt internationaal gezien als een van de belangrijkste panfluitisten van deze tijd. Door zijn speelwijze en expressiviteit heeft hij grenzen verlegd in de mogelijkheden en het gebruik van de panfluit in de klassieke muziekwereld. Hij is tot nu toe betrokken bij de creatie van meer dan 200 nieuwe composities, zowel als solist als in samenspel. Zo was hij bij Pakhûs SOLO eerder ook te beluisteren met ensemble Black Pencil. In zijn carrière ontving hij de Vriendenkrans van het Koninklijk Concertgebouw. Hij trad op op vele grote podia wereldwijd waaronder Carnegie Hall New York en Auditori Barcelona. Slechts enkele jaren na het afronden van zijn studie werd Koene benoemd tot hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij nog altijd doceert.

Raphaël Simon (1983) is een Franse percussionist die diverse prijzen won en gespecialiseerd is in hedendaagse muziek. Hij werkt samen met grote namen als Jay Gottlieb en Concerto Soave Choeur Contemporain en heeft in zijn carrière reeds vele werken in première gebracht. Hij heeft samengewerkt met toonaangevend orkesten waaronder Orchestre de Paris en Lyon Opera en hij schreef een percussion guide als handboek voor componisten. Simon is artistiek leider van Hameau Fleuri, een cultureel centrum, festival en residentie-locatie in Normandië.

Programma

Emmanuel Séjourné (*1961) – Le Groove du Hameau (2023)
Jasper de Bock (*2003) – EINTANZ (2023)
Livia Malossi Bottignole (*1996) – No Title Yet (2023)
Maarten Bauer (*2000) – Un autre oiseau prêché (2023)
Christian Hamouy (*1955) – Asphalte à 2 (2023)
James Wood (*1953) – Panabuka (2022)
Luca Antignani (*1976) – Samba (2023)
Jean-Christophe Marti (*1964) – Demain dans la bataille (2023)
Philippe Boivin (*1954) – MINIATURE (2023)
Christophe Julien (*1972) – Saïgon 64 (2023)
Jean Pierre Drouet (*1935) – Pan Perc (2023)
Eric Sammut (*1968) – Stone fried Ballad (2023)
David Hudry (*1978) – Analogies (2022)

Bezoekadres: Holdingawei 51, Feinsum
Gratis parkeren.
Het drankje in de pauze is bij het concertkaartje inbegrepen.
Tickets via de knop hieronder.

Tickets