Konstantyn Napolov en Ralph van Raat.

Konstantyn Napolov en Ralph van Raat. Fotografie: ©Adams (Napolov), ©Heather Pinkham (Van Raat). Ontwerp affiche: LokaalWerk

Locatie: Sint Vituskerk, Holdingawei 51 Finkum
Zaal open: 15.45 uur | Aanvang: 16.00 uur | Normaal: €19,50 | Tot 20 jaar: €10,00
Dit concert heeft een korte pauze

Koningsdag staat voor de deur. Wie droomt er niet van om tijdens de jaarlijkse vrijmarkt tussen de boeken en blikken een vergeten meesterwerk te ontdekken? De bekendste muzikale ode aan geëxposeerde kunst is de Schilderijententoonstelling van Mussorgsky. Op zondagmiddag 23 april klinkt dit stuk in een splinternieuw en indrukwekkend arrangement voor piano en slagwerk. Georganiseerd door podium Pakhûs SOLO en uitgevoerd door virtuozen Konstantyn Napolov en Ralph van Raat in de Vituskerk van Finkum. Mussorgsky schreef zijn Schilderijententoonstelling voor piano solo. Het was Maurice Ravel die de bekendste orkestversie maakte. En nu is er dus de spannende en nooit eerder vertoonde bewerking voor piano en slagwerk, die Marijn van Prooijen speciaal voor dit programma maakte. Een uitgebreide slagwerk set-up met verschillende klanken, kleine, grote en exotische instrumenten in combinatie met het krachtige en energieke spel op de vleugel en mooie melodieën en overgangen tussen piano, vibrafoon en Thaise gongs.
Het concert is als een expositie. Een voorstelling rondom het thema ‘verzamelingen en het belang van kunst’. In de meerdelige Schilderijententoonstelling komt steeds de promenade terug. Het deel waarin men wandelt van werk naar werk.
De toonaangevende Duitse componist Moritz Eggert is verslaafd aan verzamelen. Zijn werk The Collectors gaat over verzamelingen in onze tijd. Het is een bijzondere klankreis waar de pianist niet alleen de vleugel bespeelt, maar ook de ‘toy piano’, speelgoed, Zwitserse koebellen en een kazoo in combinatie met de 65 slagwerkinstrumenten die tijdens deze reis gebruikt worden.
Reflections of Emptiness werd geschreven door de prijswinnende Oekraïense Maxim Kolomiiets. Deze componist woont en werkt in Kiev. Het werk is een speciale opdracht voor dit programma, als onderdeel van een ondersteuning voor Oekraïense componisten, en vormt een muzikale brug tussen de andere stukken.
Blues for Gilbert komt van de Britse percussionist en componist Mark Glentworth. Kers op de muzikale taart is Piazonore van Alexej Gerassimez. Een energiek stuk dat is geïnspireerd op elementen van Argentijnse tango, die de componist op schilderijen van straatartiesten zag.
Zowel slagwerker Konstantyn Napolov als pianist Ralph van Raat zijn internationaal spraakmakende artiesten. Als solist werken zij met grote orkesten in Nederland en daarbuiten, van Amsterdam tot Los Angeles en van Azië tot Australië. Beiden zijn ze promotors van nieuwe muziek, waarin zij samenwerken met toonaangevende componisten en met grote regelmaat te horen zijn op radio en televisie.

Programma:
Moritz Eggert  The Collectors
Mark Glentworth Blues for Gilbert
Maxim Kolomiiets Reflections of Emptiness (opdracht)
Alexej Gerassimez Piazonore
Modest Mussorgsky Pictures at an Exhibition (arr. Marijn van Prooijen)

https://k-napolov.com/nl/startpagina/ 

Bezoekadres: Holdingawei 51, Finkum
Gratis parkeren.
Het drankje in de pauze is bij het concertkaartje inbegrepen.
Koop je tickets via de knop TICKETS hieronder.

Tickets