Stinze Stiens, tuin op het erf achter het Dokstershûs.

Stinze Stiens, tuin op het erf achter het Dokstershûs.

Het Doktershûs (1838) in Stiens ligt vlak bij de kerk en heeft een negentiende eeuwse slingertuin die is aangelegd door de tuinarchitect Gerrit Vlaskamp (in 1863, 1868). De tuin was vroeger ingedeeld in een bloemtuin, moestuin en boomgaard. De tuin is na een lange periode van verwaarlozing door de huidige bewoners recent opgeknapt en de oude padenstructuur is hersteld. Bijzonder is dat het reliëf van het oorspronkelijke ontwerp bewaard is gebleven. Het erf dichtbij huis is nieuw ingericht als kruiden- en bloemtuin met semi-wilde planten als de Engelwortel, Koeienoog, Paarse morgenster, Bosgeranium, Zwarte rapunzel en Gele en Paarse monnikskap. In de voormalige boomgaard zijn enkele vruchtbomen geplant van de 19e-eeuwse plantlijst.

De tuin is ca. 2700 m2 groot en heeft een rijke stinzenflora. De Kaukasische vleugelnoot is indrukwekkend en vanuit de tuin is er van diverse plekken mooi zicht op de kerktoren van Stiens. De tuin ligt beschut en daardoor zijn de Sneeuwklokjes,  Winterakonieten, Lenteklokken en Crocussen vroeg in bloei. Iets later komen Holwortel en Knikkende vogelmelk, en weer later de Bostulp en gewone Vogelmelk. Als begeleider doen de struiken van de Prachtframboos met de roze bloemen het goed. Verspreid in het terrein groeien de Gevlekte en Italiaanse Aronskelk, waarvan de laatste in de herfst door haar oranje bessen goed opvallen. In juni bloeit de Adderwortel en hopelijk komt de Piramidevogelmelk dit jaar in juli ook weer terug.

De tuin is een combinatie van een kleinschalig bosmilieu met een wat opener milieu met bomen en struiken als Bonte vlier, Pimpernoot, Sering en Gelderse roos. Het intomen van agressieve plantensoorten als Zevenblad en Daslook is een uitdaging. Het streven is te komen naar een semi-natuurlijk vrij stabiel milieu waarin de diverse soorten van de stinzenflora zich kunnen handhaven en uitbreiden. We maken geen gebruik van gif en werken met de zeis, spitvork, schop en handzaag. We doen zoveel mogelijk zelf, alleen het onderhoud aan de bomen laten we doen door professionele deskundigen.

Zie voor de andere deelnemende tuinen de website van Groei & Bloei Leeuwarden 

Bezoekadres: Smelbrêge 6 (zij-ingang), Stiens.
Bus 60 of 54 vanuit Leeuwarden, Halte Langebuorren.
Website: www.stinze-stiens.nl
Twitter: @MonumentStiens