'Bonne Louise d'Avranches'

Vlag in top voor de ‘Bonne Louise d’Avranches’ peer, 28 april 2015 in volle bloei bij Stinze Stiens

Het Doktershûs (1838) in Stiens ligt vlak bij de kerk en heeft een 19e-eeuwse slingertuin die is aangelegd door de tuinarchitect Gerrit Vlaskamp (in 1863, 1868). De tuin was vroeger ingedeeld in een bloemtuin, moestuin en boomgaard. De tuin is na een lange periode van verwaarlozing door de huidige bewoners recent opgeknapt en de oude padenstructuur is hersteld. Bijzonder is dat het reliëf van het oorspronkelijke ontwerp bewaard is gebleven. Het erf dichtbij huis is nieuw ingericht als kruiden- en bloemtuin met  plantensoorten die sinds eeuwen in tuinen worden aangeplant en die ook in het wild voorkomen, zoals de Engelwortel, Koeienoog, Paarse morgenster, Bosgeranium, Zwarte rapunzel en Gele en Paarse monnikskap. In de voormalige boomgaard zijn enkele vruchtbomen geplant die voorkomen op de 19e-eeuwse plantlijst.

De tuin is ca. 2700 m2 groot en heeft een rijke stinzenflora. De Kaukasische vleugelnoot is indrukwekkend en vanuit de tuin is er van diverse plekken mooi zicht op de kerktoren van Stiens. De tuin ligt beschut en daardoor zijn de Sneeuwklokjes,  Winterakonieten, Lenteklokken en Crocussen vroeg in bloei. Iets later komen Holwortel en Knikkende vogelmelk, en weer later de Bostulp en gewone Vogelmelk. In juni bloeit de Adderwortel. Als begeleider doen de struiken van de Prachtframboos met de roze bloemen het goed. Verspreid in het terrein groeien de Gevlekte en Italiaanse Aronskelk, waarvan de laatste in de herfst door haar oranje bessen goed opvallen. De tuin wordt vrij laat gemaaid om de bolletjes zich optimaal te laten ontwikkelen. In wat vroeger de moestuincirkel was zijn verschillende eenjarigen gezaaid als een bloemenpluktuin. In dit deel komen vroege voorjaarsbollen voor waardoor iets eerder gemaaid wordt dan in de rest van de tuin. In de tuin is ook een zodenbank, die geïnspireerd is op de Middeleeuwse Hortus Conclusus. De uitvoering is minder strak waardoor hij beter past in de slingertuin.

De tuin is een combinatie van een kleinschalig bosmilieu met een wat opener milieu met bomen en struiken als Bonte vlier, Pimpernoot, Sering en Gelderse roos. Het intomen van agressieve plantensoorten als Zevenblad, Japanse duizendknoop, Berenklauw en Daslook is een uitdaging. De Japanse duizendknoop is vrijwel verdwenen. Het streven is te komen naar een semi-natuurlijk vrij stabiel milieu waarin de diverse soorten van de stinzenflora zich kunnen handhaven en uitbreiden. We maken geen gebruik van gif en werken met de zeis, spitvork, schop en handzaag. We doen zoveel mogelijk zelf, alleen het onderhoud aan de bomen laten we doen door professionele deskundigen.

Volledige programma zie: GROEI & BLOEI Afd. Leeuwarden

Bezoekadres: Smelbrêge 6 (zij-ingang), Stiens.
Bus 60 of 54 vanuit Leeuwarden, Halte Langebuorren.
Website: www.stinze-stiens.nl
e-mail: stinze.stiens@icloud.com
twitter: @MonumentStiens