IJlstra-Vercammen ©Heidi de Gier

Duo violist Merel Vercammen en saxofonist Femke IJlstra voor hun concertreeks Het Parlement der Dingen Fotograaf: © Heidi de Gier.

Locatie: Vituskerk, Feinsum/Finkum
Zaal open: 14:45 uur | Aanvang 15:00 uur | Normaal: €19,50 | Tot 20 jaar €10,00
[N.B. Dit is het door corona-maatregelen uitgestelde concert van 9 januari 2022]

Een aantal maanden later dan oorspronkelijk gepland, slaan Saxofonist Femke IJlstra en violist Merel Vercammen de handen ineen voor een boeiende voorstelling gekoppeld aan de filosofische theorie ‘The Parliament of Things’ van de Franse socioloog/filosoof Bruno Latour (*1947). In 2020 ontving hij de Spinozalens, een onderscheiding voor internationale denkers over ethiek en samenleving, die in dat jaar betrekking had op technologie. 

Latour verwoordde zijn gedachte over een hybride wereld voor het eerst in 1991. Hij beschrijft het kunstmatige onderscheid dat wij mensen maken tussen tussen natuur en maatschappij, en tussen wetenschap en politiek, een onderwerp dat zeer relevant is in deze tijd. 

De uitdagingen in de omgang met het coronavirus bijvoorbeeld, laten zien dat wetenschap en politiek niet zonder elkaar kunnen om tot oplossingen te komen. Maar ook vraagstukken rondom de laatste technologische ontwikkelingen, zoals deep learning door middel van computertechnologie, laten zien dat we de wereld niet kunnen opdelen in natuur versus maatschappij. Hoe ga je om met een robot die zelf dingen kan bedenken en emoties leert voelen, valt deze onder de grondwet, heeft deze robot dezelfde rechten en plichten als een mens?

IJlstra en Vercammen hebben vier jonge aanstormende componisten Nuno Lobo (*1986 Porto, Portugal), Aftab Darvishi (1987, Teheran, Iran), Karmit Fadael (Nederlands-Israelisch, *1996, Treuchtlingen, Duitsland) en Sarah Neutkens(*1998, groeide op in Vessem, Nederland) gevraagd werk te maken dat een reflectie geeft op de huidige tijd en de theorie van Bruno Latour. 

Tijdens het concert nemen zij de luisteraar mee langs ideeën over natuur, wetenschap, cultuur, politiek en hybride vormen die daartussen zitten. De vier nieuwe stukken worden aangevuld met bestaand werk dat aansluit bij het thema, van twee componisten van een oudere generatie, de Amerikaan Lansing McLoskey (*1964) en Kjell Perder uit Zweden (*1954).

Violiste Merel Vercammen (*1988, Nijmegen) studeerde cum laude af aan het Royal College of Music in Londen. Ze was prijswinnares van de London Grand Prize Virtuoso Competition, het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Merel trad op over de hele wereld en speelde in concertzalen als het Concertgebouw in Amsterdam, de Elbphilharmonie in Hamburg en de Wigmore Hall in Londen.

Femke IJlstra (*1982) is hoofdvakdocent saxofoon aan het Prins Claus Conservatorium Groningen. In 2009 behaalde zij haar master diploma met onderscheiding. De jury waardeerde haar veelzijdigheid en intuïtieve spel. Veel van haar solistische optredens vinden plaats op kamermuziekfestivals of in samenwerking met hafabra en symfonieorkesten in binnen- en buitenland. Verder heeft ze verschillende opnames gemaakt voor radio 4 en was ze te zien in het tv-programma Vrije Geluiden. Femke remplaceert bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest en andere toonaangevende orkesten.

Het Parlement der Dingen is tot stand gekomen dankzij ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten en Gaudeamus.
www.merelvercammen.com
www.femkeijlstra.nl

Programma
Aftab Darvishi          Duet for violin and alto saxophone
Sarah Neutkens       People & Things
Karmit Fadael          Gaia
Lansing McLoskey  Blur (2011)
Kjell Perder              Helinnia (2012)
Nuno Lobo               Venus Flytrap Union

Het programma duurt 70 minuten plus een pauze waarin een sapje wordt geschonken.
Bezoekadres: Holdingawei 51, Finkum
Gratis parkeren.

Reserveren via de knop AANMELDEN hieronder.

Tickets