Tekening door Gerrit Vlaskamp

Tekening door Gerrit Vlaskamp, tuin Vreewijk in Drachten, opdrachtgever Bernardus Dorhout, 1869. Archief: TRESOAR (Leeuwarden).

‘De vergeten tuinen van Gerrit Vlaskamp’ In de ten­toon­stel­ling krijgt Gerrit Vlaskamp de aandacht die hij verdient voor zijn bijdrage aan het aanzien van Friesland, als tuinarchitect. Die bijdrage is veel groter dan tot nu toe bekend was. Vlaskamp ontwierp meer dan 350 tuinen en parken in Friesland en Drenthe. De tentoonstelling is breed: het is een portret van de Friese maatschappij in de tweede helft van de 19de eeuw. Een verhaal dat prachtig te vertellen is aan de hand van zijn openbare en particuliere tuinen en parklandschappen en de persoonlijke verhalen van de opdrachtgevers en gebruikers. Dat loopt door tot in onze tijd.

Bij de tentoonstelling is het gelijknamige boek (Uitgeverij Afûk, Leeuwarden) verschenen met een hoofdstuk over de tuin bij het Doktershûs in Stiens en een documentaire (AV Unlimited, Huizen), met o.a. beelden uit de tuin in Stiens en een interview met Willem en Trudy van Riemsdijk.

Bron: Fries Museum