Ned McGowan. Fotograaf © Hari Adivarekar. Ontwerp LokaalWerk

Locatie: Podium Pakhûs SOLO, Stiens
Zaal open: 19.45 uur | Aanvang: 20.15 uur | Normaal: €19,50 | Jongeren tot 20 jaar: €10,00
Dit concert heeft geen pauze.

Podium Pakhûs SOLO gaat fluitend de zomer in. Op vrijdagavond 2 juni speelt fluitist en componist Ned McGowan het programma Earthly Chants. Op een dwarsfluit, met tape, op de contrabasfluit én met de stem laat McGowan in strak tempo horen wat hij als ritmische virtuoos allemaal in huis heeft.Fluitist en componist Ned McGowan (Verenigde Staten, 1970) staat bekend om zijn ritmisch levendige stukken en technisch virtuoze spel. Het concert in het Pakhûs aan de Stienser Smelbrêge opent met McGowans compositie Earthly Chants: 1. The Singing Wall (2016). Dit stuk is geschreven voor de grote contrabasfluit. Meerstemmige lange klanken zorgen voor een constante stroom van geluid. Hierbinnen klinken wisselende harmonieën, die worden genuanceerd door verschillende articulaties. Met o.a. glissando’s is het effect hypnotiserend.

Een andere manier van luisteren wordt afgedwongen in Come vengono prodotti gli incantesimi? van de Italiaanse componist Salvatore Sciarrino (*1947). Zijn taal bestaat uit vervreemdende klanken die tegen het fluisteren aan zitten. Hierdoor treden er vervormingen op en hoor je nieuwe articulaties op de dwarsfluit.

Canto Catártico is een wereldpremière van de Belgische componist Frank Nutys (*1957). Zijn post-modernistische stijl kenmerkt zich door gelaagdheid en een constante groove. Dit resulteert in ritmisch complexe composities. In McGowans eigen Workshop (2004) klinkt de fluit met zeer ritmische precisie in een interactie met mechanische geluiden. Deze vloeien samen tot een virtuoze werkplaats, zoals ook te horen is op het album TOOLS.

In Cycle Games komen de belangrijkste uitgangspunten van McGowan als musicus en componist tot uiting. Namelijk dat ritme een van de meest expressieve muzikale ingrediënten is. En dat de menselijke stem het meest effectieve instrument is om de betekenis van kunst uit te ontdekken. Namelijk de mogelijkheden tonen van het menselijk bestaan. Het stuk is een percussieduet voor de stem. Centraal staat de interactie tussen twee ritmische groeperingen van 4 en 7, geïnspireerd op de Konnakol; een ritmische vorm uit de Indiaase Carnatische muziek, die overeenkomsten vertoont met Hindoestaanse muziek. Tot slot klinken nog Three Pieces van Igor Stravinsky (1882 – 1971).

De werken van McGowan werden uitgevoerd in Carnegie Hall, het Concertgebouw en op (fluit)festivals over de hele wereld. McGowan speelt klassieke, hedendaagse en geïmproviseerde muziek. In 2016 nam hij het album The Art of the Contrabass Flute op, waarmee hij zijn speciale liefde voor de contrabasfluit ontwikkelde. Hij is docent compositie en Advanced Rhythm and Pulse op het Utrechts Conservatorium en begeleidt Artistic Research aan Codarts Hogeschool Rotterdam en Fontys Hogeschool voor de kunsten Tilburg. Zijn onderzoek bij de Universiteit Leiden gaat over snelheid, frame en tijd in muziek.

Programma
Ned McGowan (*1970) – Earthly Chants: 1. The Singing Wall (2016)
Salvatore Sciarrino (*1947) – Come vengono prodotti gli incantesimi? (1985)
Frank Nutys (*1957) – Canto Catártico (2023)wereldpremière
Ned McGowan (*1970) – Workshop (2004)
Ned McGowan (*1970) – Cycle Games (2019)
Igor Stravinsky (1882-1971) – Three Pieces (1919)

Het programma duurt 60 minuten en heeft geen pauze. Er is koffie/thee vooraf en een drankje na afloop.
Bezoekadres: Smelbrêge 9, Stiens
N.B. Pakhûs SOLO is tegenover de St. Vituskerk. Even en oneven nummers op Smelbrêge zijn aan dezelfde zijde.
OV bus 154 vanuit Leeuwarden / Stiens
Parkeren in Stiens is gratis.

Tickets via de knop hieronder.

Tickets