Duo Mares.

Duo Mares. Fotograaf: © Simon van Boxtel. Ontwerp: LokaalWerk

Locatie: Sint Vituskerk, Holdingawei 51 Finkum
Zaal open: 14.45 uur | Aanvang: 15.00 uur | Normaal: €19,50 | Tot 20 jaar: €10,00
Dit concert heeft een korte pauze

Het eerste concert van het nieuwe jaar in de concertserie Pakhûs Pakt Uit staat in het teken van de Falsche Tango. Duo Mares, bestaande uit altviolist Esra Pehlivanli en accordeonist Marko Kassl, komt naar de Vituskerk van Finkum om de grote diversiteit van de tango ten gehore te brengen. Beide musici waren eerder in Finkum te gast met het grotere ensemble Black Pencil. Op zondagmiddag 8 januari staat hun daverende duoprogramma met daarin de tango centraal.

Het duo vertelt: ‘In 2005 zei de beroemde Argentijns bandoneonist Dino Saluzzi tijdens het “Jazz op het Dak” festival in Amsterdam: “Op een bepaald moment verscheen ergens de agressiviteit in de tango. Als een militaire mars. Wie heeft het bedacht om dit zo te spelen? Ik weet niet waar dat militaire, agressieve vandaan komt, maar dit is fout. Dat is niet onze muziek.” ‘

Toen componist Nico Huijbregts gevraagd werd een stuk voor Duo MARES te schrijven, moest hij denken aan dit interview. De bandoneonist Saluzzi laat terwijl hij spreekt ter illustratie afwisselend het marsachtige, militaire en het zoete, zangerige, melancholieke van de tango horen. Het is deze scherpe tegenstelling die Huijbregts in de basis heeft verwerkt voor zijn “Falsche Tango”. Flarden muziek die elkaar snel opvolgen, waarin zijn militaristisch karakter steeds overheersender wordt, en de zoetheid van de tango een verdwijnende herinnering wordt.

Het volledige programma werd geïnspireerd door de grote diversiteit en de brede populariteit van tango. Elementen van traditionele tango, tango nuevo, en neo-tango worden gecombineerd met hedendaags vocabulaire. Je kunt meteen horen hoe de akoestische instrumenten elkaar toebijten. Vervolgens wordt op dezelfde wijze zoals Saluzzi het deed, een spel van contrasten gespeeld. Soms gaan beide instrumenten gelijk op in hun samenklanken die hortend en agressief worden uitgestoten. Dan weer vervlechten zij tastend en voorzichtig hun eigen lyrische en melancholieke melodieën.

Naast de traditionele tango zijn er een aantal andere populaire versies van dit genre. De twee belangrijkste hiervan zijn de ‘Tango Nuevo’ (een stijl van tango die zich begon te ontwikkelen in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, door Astor Piazzolla) en ‘Neo Tango’. Hierin zijn elektronische invloeden in verschillende lagen beschikbaar, van subtiel tot heel dominant.

Behalve een werk van Arvo Pärt, schreef een selectie hedendaagse componisten speciaal nieuwe composities voor dit programma. Zo ook Oene van Geel – de componist die in september nog te gast was bij Pakhûs SOLO Mooie Zomer voor een compostieworkshop. Beide musici delen het podium zo frequent dat de symbiose spat er van af!

FALSCHE TANGO
Avro Pärt (*1935)                          Fratres (1977)
Roderik De Man (*1941)              Tangente (2011) **
Sinta Wullur (*1958)                    “Moods and Modes” (2009) *

 Pauze

Oene van Geel (*1973)                New work (2020) *
Gerard Beljon (*1952)                  Bye… (2009) *
Nico Huijbregts (*1961)               Falsche Tango (2007) *

* Commisioned by Fonds Podiumkunsten
** Commisioned by Stichting VisiSonor

Bezoekadres: Holdingawei 51, Finkum
Gratis parkeren.
Het drankje in de pauze is bij het concertkaartje inbegrepen.
Koop je tickets via de knop TICKETS hieronder.

Tickets