Pakhûs SOLO met Knolsteenbreek in het 'weitje'.

Pakhûs SOLO met Knolsteenbreek in het ‘weitje’.

Het komend seizoen is de 5e keer dat er onder auspiciën van Pakhûs SOLO een serie concerten door ons wordt georganiseerd. Daar heeft inmiddels ook de tuin zich mooi ontwikkeld met Sneeuwklokjes in het vroege voorjaar en Knolsteenbreek wat later.
Vanwege de 1,5 meter afstand, die als stelregel voorlopig gehanteerd zal worden, kunnen de concerten het komend seizoen niet in Pakhûs SOLO plaatsvinden. Mogelijk dat we uitwijken naar het mooie middeleeuwse kerkje van Feinsum/Finkum dat eigendom is van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.
We hebben ook besloten om dit keer de concerten niet op de vrijdagavond te houden maar op zondagen in de tweede helft van de middag, aanvang 15.00 of 16.00 uur. Ook is het mogelijk dat er enkele concerten in de Vituskerk in Stiens, tegenover het Pakhûs zullen plaats vinden. Uiteraard zullen we de locatie(s) bekend maken zodra er meer duidelijkheid is over de mogelijkheden. Dan kan er ook gereserveerd worden.

Het seizoen zal worden geopend op 25 oktober door de altvioliste Esra Pehlivanli. Zij is een veel gevraagde musicus die onder andere samen met Matthijs Koene onderdeel uitmaakt van het gezelschap Black Pencil. Zij zal een solo programma brengen met werken van onder andere Kryzstof Penderecki, Luciano Berio en Roderik de Man. Op 29 november zal Ere Lievonen zijn solo programma brengen met hedendaagse muziek voor klavecimbel met mogelijk een kleine wijziging t.o.v. het aanvankelijk geplande programma (zie onder 8 mei in deze agenda https://stinze-stiens.nl/agenda/  ).
Op 14 februari zal de contrabassist James Oesi weer een nieuw soloprogramma brengen. Dit programma bestaat uit vier stukken die geschreven zijn voor James Oesi door jonge componisten. De organisatie en het idee van deze ‘Nieuwe-Noten competitie’ is afkomstig van drie bekende festivalorganisaties gezamenlijk: Het Grachtenfestival, de Gaudeamus Muziekweek en November Music. Deze werken zullen worden afgewisseld met etudes voor contrabas van Sofia Gubaidulina.

De laatste drie concerten presenteren we als ‘launching customer‘. Voorwaarde voor subsidie aan componisten en musici is dat er een minimum aantal goede muziekpodia toezeggen dat ze deze nieuwe muziek zullen programmeren. We zijn blij en vereerd dat we deze ondersteunende rol kunnen vervullen. Het gaat om het verzoek van slagwerker Konstantyn Napolov, uitvoering op 21 maart 2021, van componist Frans Vermeerssen, uitvoering op 23 april en gitarist Stefan Gerritsen samen met het Zed consort bestaande uit 4 zangers afkomstig van de gerenommeerde gezelschappen het Nederlands kamerkoor en Capella Amsterdam, uitvoering op 30 mei. Het nieuwste werk van Vermeerssen, een Friese componist, bestaat uit  vier solo werken:  Workin, Cookin, Steamin en Relaxin met soundtrack voor respectievelijk tenorsaxofoon: Frans Vermeerssen, cello: Wytske Holtrop, altsaxofoon: Miriam Stoffelsma, beiden Friezinnen ‘om utens’, en piano: Aljosja Buijs. Dit concert zal langer duren dan normaal, namelijk twee maal 40 minuten plus een pauze. Het precieze programma van deze drie concerten kan pas later bekend worden gemaakt omdat nu nog niet gegarandeerd kan worden dat de nieuwe werken dan gereed zijn.

Programma 2020/2021 om (onder voorbehoud) vast te noteren in je agenda:

25 oktober 2020 : Esra Pehlivanli: altviool solo
29 november 2020 : Ere Lievonen: klavecimbel solo
14 februari 2021 : James Oesi: Contrabas solo
21 maart 2021 : Konstantyn Napolov: slagwerk solo
23 april 2021 : 4 nieuwe solowerken van Frans Vermeerssen voor tenorsaxofoon(Frans Vermeerssen), cello (Wytske Holtrop) altsaxofoon (Miriam Stoffelsma) en piano (Aljosja Buijs)
30 mei 2021: Stefan Gerritsen gitaar met het Zedconsort bestaande uit 4 zangers

Zodra bekend is op welke locatie de concerten zullen plaats vinden passen wij deze agenda aan en kunnen jullie reserveren.

Mogelijke locaties:

St. Vituskerk, Feinsum.

St. Vituskerk, Feinsum. Foto: Stichting Alde Fryske Tsjerken.

St. Vituskerk Stiens.

St. Vituskerk, Stiens met Winterakonieten in de berm. Foto: Trudy van Riemsdijk – Zandee.