Matthijs Koene, Geerten va nee Wetering, Beate Loonstra

Matthijs Koene, Geerten van de Wetering, Beate Loonstra

Locatie: Sint Vituskerk, Pieter Jellessingel 1, Stiens
Zaal open: 15.15 uur | Aanvang: 15.30 uur | Normaal: €19,50 | Tot 20 jaar: €10,00
Het concert duurt 75 minuten en heeft geen pauze.
Prijs is incl. een drankje na afloop.

Canto Ostinato is het meest bekende muziekstuk van Simeon ten Holt. Op 7 januari klinkt dit fascinerende werk in de Vituskerk van Stiens in een unieke uitvoering op orgel, panfluit en harp. Organist Geerten van de Wetering, panfluitist Matthijs Koene en harpiste Beate Loonstra zorgen hiermee voor een uniek Nieuwjaarsconcert: het nieuwe jaar beginnen met een muzikale ervaring van tijdloosheid.

Vorig jaar werd de 100ste geboortedag van componist Simeon ten Holt herdacht. Met het stuk Canto Ostinato bracht Ten Holt iets nieuws teweeg in de muziekwereld. Hij sloeg een onbekende weg in door te componeren in een hypnotiserende perpetuum mobile stijl. Bekende tonaliteit, gecombineerd met vervlochten samenspel, herhalingen en subtiele verschuivingen: het leidde tot zijn typerende minimalistische trancemuziek.

In ruim drie jaar tijd schreef Ten Holt dit ‘aanhoudende lied’, oorspronkelijk voor meerdere piano’s. Herhalende patronen en repeterende noten zorgen voor een meditatief karakter, waarin de luisteraar zich steeds meer in een andere, tijdloze wereld begeeft. Er is veel vrijheid voor de uitvoerenden, bijvoorbeeld in de hoeveelheid herhalingen en de keuze voor accenten en stemvoeringen. Dit maakt elke uitvoering uniek.

Het past ook goed bij het karakter van de instrumenten orgel, panfluit en harp. Van nature instrumenten van de lange adem of resonantie. Binnen de herhalende patronen kunnen de instrumenten heel subtiel verkleuren. De klank van orgel en panfluit vinden hun oorsprong in lucht, wat in combinatie met de glans en articulatie van de tonen op de harp zorgt voor een prachtige balans. Ieder instrument voegt zo iets eigens aan de uitvoering. Bespeeld door drie musici die hun instrument op eigen wijze fris voor het voetlicht brengen.

Dat deze instrumenten zich in het populaire Canto Ostinato mengen is een unieke en avontuurlijke beleving. Door de jaren heen heeft het stuk veel betekend voor mensen. Het boeit én ontspant. Het rustgevende karakter blijft in je vezels hangen. ‘De Canto’ beluister je niet alleen; deze onderga je terwijl je je onderdompelt in de klanken. Of zoals Ten Holt zelf zei “Canto Ostinato doét iets met mensen waarvan ik ook niet weet wat het is. Het is geen concert waar je naartoe gaat, maar een ritueel waar je aan deelneemt”.

Matthijs Koene (1977) wordt internationaal gezien als een van de belangrijkste panfluitisten van deze tijd. Door zijn speelwijze en expressiviteit heeft hij grenzen verlegd in de mogelijkheden en het gebruik van de panfluit in de klassieke muziekwereld. Hij is tot nu toe betrokken bij de creatie van meer dan 200 nieuwe composities, zowel als solist als in samenspel. In zijn carrière ontving hij de Vriendenkrans van het Koninklijk Concertgebouw en trad hij op op vele grote podia wereldwijd waaronder Carnegie Hall New York en Auditori Barcelona. Matthijs is vaste speler van het bekende hedendaagse muziekensemble Black Pencil.

Geerten van de Wetering (1985) is organist van de Kloosterkerk in Den Haag, dirigent van het Woerdens Kamerkoor en artistiek adviseur van Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk en Podium21. Hij is vast verbonden aan het Herz Ensemble en de Residentie Bach Ensembles en werkte mee aan tientallen premières van nieuwe werken. Hij won het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem en was finalist bij improvisatieconcoursen in Oostenrijk en Duitsland. Naast een mastergraad orgel studeerde Geerten kerkmuziek en koordirectie (Den Haag), een postgraduale 20e eeuwse muziek en improvisatie (Wenen) en politicologie (Leiden).

Beate Loonstra (1992) is een avontuurlijk harpiste, docent, programmadirecteur van podium Pakhûs SOLO, oprichter van Music in the Making en artistiek leider van DUMS De Utrechtse Muziekschool. Haar samenwerkingen gaan van instrumentale tot vocale en orkestrale muziek zoals het Herz Ensemble, Metropole Orkest, Cappella Amsterdam en de Nationale Koren. Ze is regelmatig te horen in de media, waaronder op NPO Klassiek, met eigen nieuwe composities gecreëerd tijdens Een Harp onder de Riem, het grootste muziekimprovisatiefestival van Nederland. Beate studeerde haar master summa cum laude aan het Utrechts Conservatorium en de Guildhall School of Music & Drama London en won diverse prijzen bij Nederlandse concoursen. Ze bespeelt een gouden Lyon&Healy Style 8 Premium, mede mogelijk gemaakt door o.a. Stichting Eigen Muziekinstrument en Stichting Stinze-Stiens.

Programma

Huang Ruo (*1976)                      Wind Blows (2007)

Simeon ten Holt (1923-2012)     Canto Ostinato (1976-1979)

Bereikbaarheid:
OV bus 154 vanuit Leeuwarden / Stiens
Parkeren in Stiens is gratis.

Tickets via de knop hieronder

Tickets