Tom Sanderman

Tom Sanderman. Fotograaf © Chris König. Ontwerp affiche: LokaalWerk

Locatie: Podium Pakhûs SOLO, Stiens
Zaal open: 19.45 uur | Aanvang: 20.15 uur | Normaal: €19,50 | Jongeren tot 20 jaar: €10,00
Dit concert heeft geen pauze.

Wie je ook bent, laat jezelf zien. In dit concert met als titel Whoever You Are Come Forth deelt Tom Sanderman een deel van zijn verhaal. Terry Riley als grondlegger van zijn liefde voor minimalistische muziek, het vinden van zijn eigen stem met The River Beneath Us van Anthony Fiumara, Nicoline Soeter haar compositie Fading om een vorm te geven aan de ervaringen met Alzheimer binnen zijn familie en de dierbare samenwerkingen die hij heeft met Remy Alexander en Kate Moore, componisten die met hun muziek precies raken waarom Tom op een podium wil staan.

In het voorjaar van 2022 maakte Pakhûs SOLO voor het eerst kennis met saxofonist Tom Sanderman toen hij optrad samen met sopraan Rianne Wilbers en harpiste Beate Loonstra. Met zijn oprechte interpretaties, subtiele spel, veelzijdige klanken en lange lijnen laat Tom de saxofoon op unieke wijze zingen. Over dit boeiende soloprogramma Whoever You Are Come Forth vertelt hij:

‘In 2012, op dat moment tweedejaars student aan het conservatorium, kwam ik in aanraking met de muziek van Steve Reich. Het waren uitvoeringen van Music for 18 Musicians en Tehilim die mijn hele perspectief op muziek in één klap veranderde, het raakte me en gaf me zoveel energie. De muziek van Reich en ook zeker de muziek van Philip Glass en Terry Riley heeft ervoor gezorgd dat ik een muzikale taal en richting vond die ik verder wilde onderzoeken.

Een aantal jaar later, 2015 om precies te zijn, nam ik de tot dan toe grootste uitdaging aan uit mijn carrière, ik ging de compositie Hout van Louis Andriessen uitvoeren met ensemble Lunapark. Er waren te weinig uren op een dag om dit iconische werk in te studeren, waardoor er zelfs nachtwerk in ging zitten om dit stuk te kunnen uitvoeren. Dit gaf me alleen maar meer energie, want ik moest en zou dit doen. De eerste uitvoering is tot op de dag van vandaag nog één van mijn absolute hoogtepunten als saxofonist. Na afloop van dit concert kwam componist Anthony Fiumara naar me toe die vroeg of hij een stuk voor mij mocht schrijven(!). De ultieme beloning, ik was ervan ondersteboven.

Anthony schreef The River Beneath Us, een vier-delige compositie die ontstond uit onze samenwerking. Door deze samenwerking vond ik mijn doel als musicus: werken met componisten die een liefde delen voor minimalistische muziek en via die weg samen tot een zo persoonlijk mogelijk eindresultaat komen. Een persoonlijk verhaal en/of een liefde en energie voor de klank en muziek die wordt geschreven. The River Beneath Us ging in première op mijn eindexamen aan het conservatorium, een jaar later werd dit de titel van mijn eerste solo album en maakte ik mijn TV-debuut bij VPRO Vrije Geluiden.

Vanuit hier was ik helemaal vrij om te ontdekken en te ondernemen. Ik ging naar Amerika om te spelen met mijn muzikale helden van Bang on a Can en werkte daar met componisten zoals Michael Gordon, Julia Wolfe en John Luther Adams. Ik leerde Remy Alexander kennen, beste vriend en componist waar ik nu de Oorwarmers Podcast mee maak en ook talloze keren mee heb samengewerkt aan de mooiste stukken. Ik maakte mijn tweede solo album, Whoever You Are Come Forth met nieuwe muziek van Remy Alexander, Anthony Fiumara, Aart Strootman en Kate Moore, waarin ik het gebruik van elektronica heb geïmplementeerd in mijn praktijk. Toerde door Australië met dit album en als solist in Glassworks, één van de meesterwerken van Philip Glass. Naast geweldige premières als solist heb ik als lid van ensemble VONK en het Herz Ensemble van Kate Moore mee mogen werken aan evenzo geweldige nieuwe muziek producties.’

Programma:

Anthony Fiumara     The River Beneath Us (2015) – Deel 3 & 4
Kate Moore                Whoever You Are Come Forth (2008)
Remy Alexander       sleeping water (2018)
Nicoline Soeter         Fading (2017)
Terry Riley                Dorian Reeds (1965)

Biografie

Tom Sanderman studeerde saxofoon bij Ties Mellema en Niels Bijl en ontdekte al snel zijn liefde voor hedendaags gecomponeerde muziek en met name minimal music. In 2016 nam hij deel aan het Bang On A Can Summer Festival in MASS MoCA (USA), waar hij samenwerkte met componisten zoals Julia Wolfe, Michael Gordon en John Luther Adams en in 2019 toerde hij als solist in Philip Glass zijn iconische Glassworks langs de grote steden van de oostkust van Australië.

In oktober 2018 kwam zijn tweede solo album uit, Whoever You are Come Forth, met nieuwe werken van Kate Moore, Aart Strootman Anthony Fiumara en Remy Alexander. Het NRC gaf een lovende recensie over dit album en schreef: ‘’Sanderman paart technisch precisiespel aan koele distantie en neemt je mee op een zacht groovende zweefvlucht.’’ Naast zijn werkzaamheden als solist speelt Tom in ensemble VONK, het Herz ensemble van Kate Moore, het Nederlands Saxofoon Octet en was hij gastspeler bij ensembles zoals Nieuw Amsterdams Peil, Temko en Bang on a Can.

Sinds 2020 is Tom samen met componist en goede vriend Remy Alexander de Oorwarmers Podcast begonnen. Een podcast over nieuwe muziek waarin ze samen met gasten uit het muziekveld interessante onderwerpen aansnijden en samen op een ontspannen manier nieuwe muziek ontdekken.

Het programma duurt 60 minuten. Er is koffie/thee vooraf en een drankje na afloop.
Bezoekadres: Smelbrêge 9, Stiens
N.B. Pakhûs SOLO is tegenover de St. Vituskerk. Even en oneven nummers op Smelbrêge zijn aan dezelfde zijde.
OV bus 154 vanuit Leeuwarden / Stiens
Parkeren in Stiens is gratis.

Tickets via de knop hieronder.

Tickets